2012. július 23., hétfő

Gyerek jóga és spontán, élményteli vasárnap Indiában (Pune városában)



A mai napra az össz terv a reggeli jóga órán részt venni (gyerek jóga), egy kis tanulás, amivel lemaradtam, a többi meg történjen spontán, tervek nélkül.


8-9 óráig csodálom, hogy legalább 100 gyerek jógázik nagyon aranyosan az intézetben, utána pedig az ügyesebbek még egy órát maradnak (ők a senior kategóriában versenyeznek:)), és döbbenet, hogyan tekergetik bele magukat olyan pózokba, amiket egyelőre ebben a pillanatban fényévekre érzek magamtól.


Elhagyva az intézetet, egy rövid sétát teszek a parkban, ahol gyerekek játszanak, nénik üldögélnek, zajlik a társasági élet. Két fedett lekövezett rész is van, ahol mit ad az Isten, jó páran jógáznak, van, aki csak meditál, és a mozdulatlanságban időzik, van, aki éppen imádkozik, és a kis áldozati szertartását végzi. Érdekes a látvány, és érezhetően más az érzés is, mondjuk a margitszigeti reggelekhez képest.


Amikor már kigyönyörködtem magam a parkban, és egy kis zöld, természetközeli élményben is volt részem, a Hare Krisna Mandír road -on haladva (az intézet is ebben az utcában van), betérek egy Krisna templomba, ahol élő zenével, énekekkel dicsőítik Istent, olyan buli van érzésem van, zenélnek, énekelnek és gyakorolják az Ishvara pranidhana-t, ami Istennek való odaadás, felajánlás, szeretetet jelent.
Nagy meglepetésemre az oltáron Jézus óriás fotója bekeretezve. :)


Itt megemlíteném az elfogadást, ha a krisnások elfogadják Jézust, mint mestert, tanítót, akkor a katolikus keresztények miért is ítélkeznek a Krisna tudatú hívők fölött?? Nem az én tisztem ezt a témát helyre tenni, csak eszembe jutott, hogy sok vallásból teljesen hiányzik az elfogadás, és ha valaki a vallásában más, mint én, máris ítélkezem. :)


Az egy órás szeánsz után tovább haladok, és egy hindu templomhoz érkezem, ahol papok fehér ruhában csöngetnek ezerrel, tűz szertartás van éppen. Bemegyek, leülök, és már az első pillanatban szédülök a nagyon tömény füstölő illattól, ami azt jelenti, hogy egyszerre legalább 20 nagy és 20 féle füstölő illata keveredik. Ganésa jobban bírja, mint én. :) Az egyik pap körbe sétálja Ganéshát, mondhatni körülötte körbe jár, köröket ír le, köröz, köröz, majd mindenki a tűz fölé rakja a kezét, mintha merítene a tűzből, és a fejére tenné: én is oda megyek, jól jön egy kis tűz energia.


Mindenhol máshogy közelítik meg a hit kérdését, de az út ugyanoda vezet, csak más ösvényeken.
Minden vallást tiszteletben tartok, sőt mindenhol jól érzem magam, legyen egy katolikus közös ima, vagy egy hindu tűz szertartás, a lényeg az egység és az égiekkel való összekapcsolódás.


Tűzszertarás után beszállok egy riksába, és irány a piac, nem feltétlenül vásárlás céljából.
Az emberek zöme ma ott található, a Laksmi road-on.
Kicsik és nagyok, óriási nyüzsi. Csodás, színes virág koszorúk készülnek a felajánlásokhoz, a templomoknál óriási sorban kanyarognak az emberek, az asszonyok fejük tetején gyümölcskosarakat visznek a virág koszorúk mellett, ezzel is hálájukat és alázatukat kifejezve a mindenható felé.
A piacon pedig gyönyörű színekben pompázó ruhák, látni lehet az összes létező színt és variációit, nénik ülnek a földön, akik kukoricát, gránát almát, lime-ot, zöldség és gyümölcs hegyeket árulnak.
Óriási hangzavar, szinte mindenki nevet vagy mosolyog, nyomor van és a mosoly mégsem fagyott le az arcokról.
Érzékelni lehet a szeretetet, a lelkesedést, a feltétel nélküli hit és bizalom tanulására éppen megfelelő helyen vagyok. :)
Szemlélődés, beszélgetés az emberekkel és úgy elsuhant 5-6 óra hossza, hogy észre sem vettem.
Lassan haza indulok, hogy maradjon még időm tanulásra is, mert az anyag végtelen és kifogyhatatlan.
Első intésre megáll az első riksás, úgy látszik a Ganésához való imám ma hatékony volt (akadályok elhárításásában segít) :)


Viszonylag korai lefekvés rendeltetett el mára, ugyanis este 8-kor áramszünet vette kezdetét. Olvasni terveztem, de ahogy mondani szokták ember tervez, Isten végez.
Még egy kedvenc mondat: Ha meg akarod nevettetni Istent, kezdj el tervezgetni… :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése